Hâcegân Vakfı Genel Başkanlığı; vakfın idare ve icra organıdır. Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular. Mütevelli Heyet ile Âlimler ve Âkiller Kurulu tarafından belirlenen genel politikalar ışığında vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve Mütevelli Heyetin onayına sunar. Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.

Genel Başkan; vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar. Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa genel müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturur ve gerektiğinde görevlerine son verir. Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.

Vakfın muhasebe işlerinin düzenli yapılıp yapılmadığı konularını denetler. Hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar. Yıllık bütçenin uygulanması denetler.

Genel Başkan; Mütevelli Heyet ile Âlimler ve Âkiller Kuruluna başkanlık eder. Kurul toplantılarıyla ilgili hazırlık işlemlerinin Vakıf Genel Sekreterliği tarafından düzenli olarak yapılmasına nezaret eder. Mütevelli Heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.

HÂCEGÂN VAKFI SENEDİNDE GENEL BAŞKANININ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI ŞÖYLE DÜZENLENMİŞTİR:

VAKFIN TEMSİLİ VE VAKIF GENEL BAŞKANI

Madde 12– Vakfı Mütevelli Heyet adına “Hâcegân Vakfı Genel Başkanı” sıfatıyla Mütevelli Heyet Başkanı temsil eder.

Mütevelli Heyet, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dâhilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

VAKIF GENEL BAŞKANININ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Madde 13– Genel Başkan, vakfın idare ve icra organıdır. Bu sıfatla Genel Başkan:

1. Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
  2. Mütevelli Heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve Mütevelli Heyetin onayına sunar.
  3. Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.
  4. Vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
  5. Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa genel müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verir.
  6. Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.
  7. Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
  8. Mütevelli Heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.
  9. Mütevelli Heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.
  10. Mütevelli Heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.
  11. İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.