Aşkın Hakikati
Gerçek aşk; Cenab-ı Hakk ile Efendimiz (sav) arasında yaşanmıştır. Efendimize (sav) “Ya Habibi” şeklinde yer alan hitapları bu hakikate mebnidir.
“Ey Habibim” yani “Sevgilim” deyişi…[1]
Kur’an-ı Kerim, Allah’ın (cc) Peygamberimize (sav) ve onun şahsı manevisinde bütün insanlığa gönderdiği bir nevi aşk nağmeleridir. O yüzden Kur’an güzel nağmelerle okunmaya çalışılır.
Tüm insanlık da bu aşktan doğmuştur. Allah (cc) insanı öyle sevmiştir ki Kur’an’ı mübinde insandan bahsederken “i’yalim“, “halifem” yani “yeryüzündeki temsilcim” şeklindeki ifadeleri kullanmıştır[2].
İnsan iki veçheli bir varlıktır. “Ruh” ve “Nefs” hamuruyla yoğrulmuştur. Ruh, Cenab-ı Hakkın bizzat Zâtından kaynaklı mevhibey-i İlâhidir. Ayeti kerimede zikredilen “ve nefahtü fihi min ruhi[3]” “insanlara ruhumdan üfledim” ifadesi bunun delilidir.
Aşk, “Kalb” mekânında bulunan ruh ile gönülde tenezzülen İskân buyuran Cenab-ı Hak arasında cereyan eden bir olaydır. Aslında Hakkın (cc) kendinden kendine gerçekleşen birleşme çabasıdır. Teşbihle izah edilirse; insanda yer alan Allah’a (cc) ait ruh denilen bir parça ile o parçanın aslı arasında, birbirleriyle eskiye dayalı beraberlikleri nedeniyle, birbirlerine kavuşma isteği ile şekillenmiş halin adına aşk denmektedir.
Aslında ortada ikilik değil yalnızca O vardır. O’nun aşkı…
…..
Hak olmazsa sever mi kalp, görür mü göz,
Gördüğün değildir O, değildir gayri O,
Kalp mi desem göz mü desem onu sen çöz.
Seven O, Gören O, O, O.
Bütün canlı ona dövünür lâkin bilinmez,
Yapılan her şey onu yüceltir yapan bilmez.
Biliyorum ve ifşa ediyorum sen O’sun diyen olmaz,
Diyen O, Dedirten O, O, O.
…..
Hâce-i Hâcegân [4]
Hâcegân Vakfı Genel Başkanı
[1] Bir hadisi şerifte Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “İbrahim halilulah, Allah’ın dostu; Musa, safiyullah, Allah’ın seçkin kulu; ben ise Allah’ın bana bir ihsanı ve bir ikramı olarak habibullahım, Allah’ın sevgilisiyim (sevgili kuluyum).” Hadis metni için bkz: Darimî, Mukaddime, 8; Tirmizî, Menakıb, 1.
[2] En’am Suresi, 165. Ayet; Bakara Suresi 30. Ayet.
[4] Hâce-i Hâcegân: Hâcegân yolunun hocası