HÂCEGÂN VAKFI AMBLEMİ VE ANLAMI

21 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazetenin ilanıyla faaliyete başlayan Hâcegân Vakfı, daha çok üniversite hocaları, sivil toplum kuruluşları ve sivil toplumun kanaat önderleri ile âlimlerden müteşekkil istişare heyetinin olumlu görüşleri üzerine memleketimizin ihtiyacı olan birlik, dirlik ve huzurun tesisine katkıda bulunmak üzere kurulmuştur. İsminden de anlaşılacağı üzere Hâcegân vakfının yolu, Hâcegân yolu, hocalar, âlimler yoludur. Bu yol Anadolu’nun öz damarıdır. Horasan yolu olarak da adlandırılan bu yolda hak üzere bir araya gelmiş âkil insanların kurduğu bir vakıftır. İlk öncüler arasında “li hikmetin” rabiatül adeviye misali hanım kardeşlerimiz de yer almaktadır.

Vakıf senedinin 4. maddesinde vakfın gayesi; “insanların ilmî, ahlâkî, dinî, sosyal, kültürel ve manevi yönden gelişimlerine yardımcı olmak ve huzurlu bir toplum oluşmasına katkıda bulunmaktır. Bu katkının gerçekleştirilmesinde “Hâce Abdulhâlık Gucduvânî” ve “Hâce Ahmet Yesevî” ile “Hacı Bektaşi Veli” ve “Hacı Bayramı Veli” gibi toplumda genel kabul görmüş büyük insanlar ilham kaynağı olarak görülür.” denilerek başkaca izaha yer bırakmayacak şekilde açık ve net tanımlanmıştır.

Bu kısa açıklamalardan sonra Hâcegân Vakfının amblemi ve ambleminin ne manalara geldiği konusuna girebiliriz. Malum semboller önemlidir. İfade etmek istediğiniz birçok şeyi tek bir sembolle yüzyıllarca devam eden manası ile kolaylıkla ifade edebilirsiniz. Hâcegân Vakfının sembolleri de burada ilk yazılardan olmayı hak edecek kadar önemli ve derin manalar taşıdığını söyleyebiliriz.

Türk Patent ve Marka Kurumunda tescil ettirilen Hâcegân Vakfı amblemini adım adım inceleyecek olursak:

1. Hâcegân Yıldızı- Türk Yıldızı – Selçuklu Yıldızı

Hâcegân Vakfı amblemi; bizim Hâcegân yıldızı diye tanımladığımız, Türk yıldızı veya Selçuklu yıldızı diye de tanınan 10 kollu yıldız üzerine kurgulanmıştır. Bu yıldızın simgelediği kişi ve durumlar şöyledir:

a. Lale Üzerindeki Yıldızın İlk İşaret Ettiği Kişi, Peygamber Efendimiz ﷺ dir. O, Baş Hâcedir, Baş Öğreticidir. Hâce-i Kainattır, Kainatın Hocasıdır.

Malum Peygamber Efendimizin ﷺ doğumunda gerçekleşen mucizelerden birisi de yeni bir yıldızın doğması hadisesidir[1]. O dönemde özellikle Yahudi ilim adamları arasında yıldız bilimi çok gelişmiş ve yaygındı. Tevratın ana kaynaklarından beslenen Yahudi ilim adamları Peygamber Efendimizin doğuşunu o gece tüm yıldızların gökten dökülüşü ve yepyeni daha önce hiç görülmemiş bir yıldızın doğuşuyla anlamışlardı[2]. Tüm yıldızların sönüp dökülmesine sebep olan ve daha önce hiç görülmemiş olan ve o gece doğan yıldız bizim Hâcegân yıldızı diye adlandırdığımız bu yıldız ile sembolize edilmiştir. Bu sebeple bu yıldız evvel emirde ilk ifade ettiği anlam Hâcelerin Hacesi, Hâce-i Kainat Muhammed Mustafa’nın ﷺ şahsıdır.

b. Lale Üzerindeki Yıldız, Aynı Zamanda Hâce-i Kainatın Manevi Mirasına Sahip Kişileri de Simgelemektedir.

Peygamber Efendimizle doğan o yıldız kendi şahsında İslam’dır. İslam yıldızının ilk manevi mirasçıları ve temsilcileri “ashabı kiramdır“. Manevi miras onlar vasıtasıyla aktarılmıştır. Daha sonraları ehli beyt ve bu mirası gönülden gönüle bozmadan aktaran kişilerdir. Vakfın senedinde de zikredilen Hâce Ahmed Yeseviler, Hâce Abdulhalık Gucduvaniler, Hünkâr Hacı Bektaşi Veliler ve Hacı Bayramı Velilerdir. Lale üzerindeki yıldız bu kimseleri de sembolize etmektedir.

c. Lale Üzerindeki Yıldız, Günümüzün Kâmil ve Akil İnsanları Mesabesindeki Hâcegân Vakfı Misyonuna Sahip “Zamanın Hâcelerini” de İfade Eder.

Mezkür yıldız, Peygamber Efendimizin manevi mirasına sahip Hâcegân vakfı misyonuna haiz zamanın yaşayan Hâcelerini de ifade eder. Nasıl ki ilk Hâce, Hâce-i Kainat Muhammed Mustafadır. Son Hâce de bu şuur ve misyon üzerine kurulu Hâcegân Vakfı fikriyatına sahip zamanın münevver ve mütefekkir kamil insanlarıdır.

Hâcegân Vakfı, vatanı ve milletine âşık, kendi öz değerleriyle çatışmayan yeni Türkiye’nin donanımlı ve özgüvenli nesillerinin yetiştirilmesine katkıda bulunma gayreti içerisinde olan bir ocaktır. Tüm gruplara eşit mesafededir. Organik hiçbir grupla bağlantısı olmamasına rağmen tüm grupları ortak değerler çatısı altında bir olmaya çağıran misyona sahiptir. Bu fikriyat İslam’ın üst çatısıdır. Tüm insanlığı bağrına basacak kapasiteye sahiptir.

Tıpkı, Hâce Ahmet Yesevi, Hâce Abdulhalık Gucdüvani, Hacı Bektaş Veli ve Hacı Bayram Veli fikriyatı gibi.

…..

“Hararet nârda’dır, sac’da değildir,
Kerâmet baştadır, tâc’da değildir.
Her ne arar isen, kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de, Hâc’da değildir.

Sakın, bir kimsenin gönlünü yıkma,
Gerçek erenlerin sözünden çıkma.
Eğer insan isen ölmezsin, korkma,
Aşığı kurt yemez, uc’da değildir.”

                 (Hünkâr Hacı Bektaş Veli)

…..

Bu cepheden bakıldığında yıldız aynı zamanda Hâcegân Vakfı misyonunu taşıyan zamanın Hâceleri mesabesindeki kâmil insanlarını da simgelemektedir.

d. Lale Üzerindeki Yıldız Aynı Zamanda Türkiye Cumhuriyetini de İfade Etmektedir.

Güneş gibi doğan bu yıldız, Türkiye Cumhuriyetini temsil eder. Yıldızın güneş gibi doğuşu, Allahu Tealanın muradı ilahisi doğrultusunda yeniden özüne dönen ve geleceğin yükselen gücü olacak yeni Türkiye Cumhuriyetinin doğuşunu ifade etmektedir.

2. Lale figürü

Lale üzerindeki yıldız;

  • Peygamber Efendimizi veya bu mirasa sahip kişileri ifade ettiği versiyonda Lale figürü, Allahu Teala zülcelal hazretlerini simgeler[3].
  • Yeni Türkiye Cumhuriyetini simgelediği vakitte Lale, Hak ile yeksan olmuş Türk devletlerinin ana kurucuları olan “Aksakallıları” ifade eder. Aksakallılar, Hakta yeksan oldukları için birdirler tek bir motif ile ifade edilmişlerdir.

3. Hilal Figürü

Hilal ümmeti temsil eder. Ümmet kavramı normalde tüm insanlığı ifade eder. Bir yanlış anlayışı da yeri gelmişken düzeltmekte fayda vardır. Peygamber Efendimizin zuhuru ile Müslim, gayri Müslim tüm insanlık ümmettendir [4]. Hayat güneşimiz peygamberimiz ﷺ “ümmeti, ümmeti” derken tüm insanlığı kastetmiştir. Müslüman olanlar İslam ümmetidir. Diğerleri ise henüz Müslüman olmamış ümmettendir.

Buradan hareketle hilal en geniş manada tüm insanlığı, dar manada Müslüman milletleri ifade eder.

4. Vakfın Ana Ambleminde Yer Alan 16 Yıldız

Lale üzerindeki yıldız;

  • Peygamber Efendimizi simgelediği versiyonda 16 yıldız, ilk arkadaşları olan sahabe efendilerimizi,
  • Hâcegân Vakfı kuruluş fikriyatına sahip Hâceyi simgelediği versiyonda ilk arkadaşlarını,
  • İlk arkadaşlarından birini simgelediği durumda ilk arkadaşların arkadaşları şeklindeki döngüyü,
  • Vakıf Genel Başkanını simgelediği diğer bir durumda, 16 kişilik Âlimler ve Âkiller Kurulu üyelerini,
  • Türkiye Cumhuriyetini temsil ettiği versiyonda tarihteki 16 Türk devletini ifade eder.

İnsan fikirden ibarettir gerisi et ve kemiktir. Bu manada biz fikriyatımızı ortaya koyduk. Allah (cc) niyetlerimizi ve işlerimizi hayırlı ve isabetli kılsın. Amin.

                    Hâce-i Hâcegân [5]
                    Hâcegân Vakfı Genel Başkanı

                       

[1] Abdullah b. Abbas’tan nakledildiğine göre, Efendimizin ﷺ doğduğu gece, bazı Yahudi alimleri: “Bu yıldızın doğduğu bu gece Ahmed ﷺ doğmuştur.” demişlerdir. Bakınız: İbn Sa’d, Tabakat, 1/160; Köksal, İslam Tarihi, Mekke devri, s. 54.; Ayrıca aynı konudaki değişik kaynaklar için Bkz: İbn Kesir, el Bidaye ve’n-Nihaye Büyük İslâm Tarihi, çeviren: Mehmet Keskin, İstanbul 1994, 2/420-421.; Hakim, el-Müstedrek, 2/601-602; Beyhakî, Delail, 1/108-109.; İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, 6/583.

[2] Bir Yahudi Medine’de Yahudileri başına toplamış ve “Bu gece, Ahmed’in ﷺ yıldızı doğdu.” demiştir. Bakınız: İbn Kesir, 2/421. Ayrıca Bkz: İbn Hişam, es-Siretü’n-Nebeviyye, Beyrut 1995, 1/120.

[3] Tasavvufta Lale; Cenabı Hakkın birliğini, güzelliğini ifade etmek üzere kullanılmıştır. Lalenin basit yapımında Arapça Allah lafzının yazımı şeklinde çizim hali meşhurdur. Ayrıca “Allah” (cc)  ismi; “elif”, “lâm” ve “he” harfleri ile yazılmaktadır. Bu harflerin Osmanlıda kullanılmış olan ebced hesabı ile sayı değeri 66’ya tekabül etmektedir. Lâlenin de, “lâm”, “elif” ve “he” harfleri ile yazılmasında, aynı sayıya ulaşılmaktadır. Bu, yaradanın yarattığında tecellisi şeklinde ifade edilmektedir. Edebiyatımızda, tasavvufta ve İslam inancında Peygamber efendimiz Hz.Muhammed ﷺ, gül ile ve Allah (cc.) da Lâle ile sembolize edilmektedir. Bkz: http://www.kuranharfleri.com/tr/yazilar/tarihten/77-allah-hilal-ve-lale E.T.: 24.07.2023.

[4] Ümmet Kavramı için Bkz: BULUT, Halil İbrahim; Ümmet, TDV, İslam Ansiklopedisi. ; E.T: 11.12.2022. ; https://islamansiklopedisi.org.tr/ummet.

[5] Hâce-i Hâcegân: Hâcegân yolunun hocası.

………..

HÂCEGÂN VAKFI AMBLEMİ VE ANLAMI 2. KISIM

Bu bölümde Hâcegân Vakfı ambleminin üzerine kurgulandığı bizim Hâcegân yıldızı diye tanımladığımız, Türk yıldızı veya Selçuklu yıldızı diye de tanınan yıldızın kullanıldığı alanlardan bahsetmek istiyoruz. Çoğunlukla orijinal 8, 10 veya 12 kollu yıldız kullanılmakta ise de yıldız üzerinde çok sayıda tasarımların olduğu, bazen sadece ortada yer alan köşeli yıldızın bazen de ilk bakıldığında yıldızı hatırlatacak nitelikte çeşitli tasarımlar başta olmak üzere sadece kollardan müteşekkil figürlerin dahi kullanıldığı görülmektedir.

Hâcelikte, Hâce-i kainat olan Efendimizin ﷺ sadece bir yönü değil, devlet adamlığı, komutanlığı, zahir ve manevi tüm yönleri temsil edildiği için Hâcegân yıldızının, devlet idaresiyle ilgili kimi yerlerde, bilim ve astroloji merkezlerinde, çoğunlukla cami ve büyük hak dostlarının türbelerinde ve kapılarında kullanıldığı dikkat çekmektedir. Özellikle bu yıldızın kapılarda kullanılması yaygındır. Demek istenmektedir ki hak ve hakikat kapısı burasıdır. Hak ve hakikatin yıldızı buradadır. Şifre gibidir Hâcegân yıldızı. Bu şifreyle kapılar açılır. Edeple işaret edilen kapılardan girilir. Bu kapılar bize ve tüm insanlığa dünya ve ahiret mutluluğunu açar.

Şimdi Hâcegân yıldızı dediğimiz Türk yıldızı veya Selçuklu yıldızı diye bilinen bu sembolün kullanıldığı mekanlardan bazılarına bakacak olursak:

A. Dini Mekanlar ve Hâcegân Yıldızı                                                                                                                        
1. Kabe-i Muazzama / Mekke

2. Ravzai Mutahhara / Medine


3. Mescidi Aksa,  Kudüs / Filistin

4. Ayasofya Cami Kebir/ İstanbul

5. Ulucami / Bursa

B. İslam Medeniyetinin Yetiştirdiği büyük İnsanlar ve Hâcegân Yıldızı
1. Eba Eyyüb El Ensari (ra) Türbesi / İstanbul

2. İmam Buhari Kabri / Özbekistan

3. İmamı Azam Ebu Hanife Külliyesi, Bağdat / Irak

4. İmamı Şafi Kabri /  Mısır

5.  İmamı Maturidiye / Özbekistan

6. Hâce Ahmed Yesevi Külliyesi / Kazakistan

 7. Hâce Abdulhâlık Gucduvani Külliyesi / Özbekistan

8. Ubeydullahı Ahrâr Türbesi / Özbekistan

9. Şahı Nakşibend Külliyesi / Özbekistan

10. Somuncu Baba Türbesi / Malatya

11. Hacı Bektaşi Veli Türbesi / Nevşehir

 12. Hacı Bayramı Veli Külliyesi / Ankara

13. Muhyiddini Arabi Türbesi / Suriye

C. İlim ve Fen Bilimleri Merkezleri ve Hâcegân Yıldızı                                                                                                                                                                                                                                                 
1. Uluğ Bey Rasathanesi / Özbekistan

2. Kayseri Çifte Medrese

D. Devlet Yönetim Binaları ve Hâcegân Yıldızı
1. Selçuklu Devleti Kurucusu Selçuk Bey Külliyesi

2. Aksakallıların Mezar Taşları, Ahlat / Türkiye

3. Osmanlı Devleti Yönetim Binası, Topkapı Sarayı / İstanbul

4. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi / Ankara

5. Mısır Parlamentosu / Kahire

6. Pakistan Parlamentosu

7. Özbekistan Devlet Yönetim Binaları

8. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Yönetim Binaları