BİR AN ÖNCE ÖLMEYİ İSTEMEK DOĞRU MUDUR?
Ayet:
وَلَوْ يُؤَاخِذُ اللّٰهُ النَّاسَ بِظُلْمِهِمْ مَا تَرَكَ عَلَيْهَا مِنْ دَٓابَّةٍ وَلٰكِنْ يُؤَخِّرُهُمْ اِلٰٓى اَجَلٍ مُسَمًّىۚ فَاِذَا جَٓاءَ اَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ ﴿٦١ (Nahl suresi:61)
“Eğer Allah, insanları zulümleri yüzünden hemen cezalandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Fakat onları belirli bir süreye kadar erteler. Ecelleri geldiği zaman ise ne bir an geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler.
Hadis:
“Hiçbiriniz ölmeyi istemesin. Zira ölmeyi isteyen kimse eğer iyi biriyse, belki daha çok hayır ve iyilik yapar. Şayet kötü biriyse, olabilir ki, tövbe edip Allah’ın rızâsını kazanmaya çalışır.”
(Buhârî, Temennî 6)
İslâm inancina göre kişinin eceli yukardaki Ayeti kerimede belirtildiği gibi vakti gelince, istese de istemese de, ne uzar ne kısalır.
Ölümü temennî etmek doğru değildir. Yukarıdaki hadis i şerifte belirtildiği gibi hayatın devam etmesinin iyi bir kişi de olsak, kötü birisi de olsak herhalükarda faydası vardır.
1- İyi birisi isek yaşadığımız sürece hayırlara devam eder ve ahiret yatırımımız artar,
2- Günahkâr birisi isek o zaman da tevbe edip belki de günahlarımızın bağışlanmasına vesile olabiliriz.
Efendimiz (sav) zaman zaman şöyle dua ederdi:
“Ya Rabbi, senden bana hayırlı işleri yapmayı, kötü işleri terk etmeyi, fakirlerin sevgisini nasip etmeni temenni ediyorum. İnsanlar arasında bir fitneye sebep olacaksam, beni yanına al, fitneye bulaşmamış olarak dünyadan ayrılayım.”
Bizler de efendimizin bu duasına tüm içtenliğimizle âmin diyoruz!
Günümüz hayırlı kazancımız bereketli vücudumuz sıhhatli amellerimiz salih dualarımız kabul olunan dualardan olsun! Âmin âmin Ya Rahmân Ya Muîn!