Yeni Yıla Girerken – 2024 Yılını Uğurlarken
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Âlemlerin Rabbi Allah’a (cc) hamd olsun. Salât ve selam Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ‘in ailesinin ve bütün ashabının üzerine olsun…
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَؕ اِنَّ اللّٰهَ خَبٖيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ ﴿﴾
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. (Haşr, 18)
Değerli Kardeşlerim;
2024 yılının sona ermesiyle, bir yaşımıza daha girdik, almış olduğumuz bir nefesimiz, atmış olduğumuz bir adımımız, bizi ecelimize biraz daha yaklaştırdı. İyisi ile kötüsü ile, nimeti ile külfeti ile fert, toplum ve ümmet bazında maruz kaldığımız, zulüm, haksızlık, işkence, katliam ve savaş dolu bir yılı geride bırakıyoruz. Rabbim hepimize daha yaşanılabilir, daha adil bir dünya, zulmün, katliamların olmadığı bir hayat bahşeylesin, yeni yıl, ümmetin uyanışına, dirilişine, birlik beraberliğimiz ve kardeşliğimizin kuvvetlenmesine vesile olsun.
Öncelikle yazımızın başında Müslüman kültüründe olmayan ve Müslümana yakışmayan Noel ve yılbaşı kutlamaları ile ilgili bazı bilgilere yer verelim. Hicri takvime göre 1 Muharrem, Miladi takvime göre 1 Ocak, Rumi takvime göre ise 14 Mart yeni yılın ilk günleridir. Günümüzde çoğu ülke tarafından uygulanmakta olan miladi takvimin başlangıç senesi Hz. İsa’nın doğduğu yıldır. Ancak Hz. İsa’nın doğum günü senenin ilk günü olan 1 Ocak değil, 25 Aralıktır. Bu sebeple 25 Aralık ve arkasından gelen birkaç gün Hristiyan aleminin çoğunluğu tarafından Noel yortusu olarak kutlanır. Ermeni kilisesi ise Hz. İsa’nın doğum gününü 6 Ocak olarak kabul eder. Mevzunun iyi anlaşılması için Noel’in ne olduğunu hangi dinin ve hangi kültürün ürünü olduğunu ortaya koyalım.
Türkçede yanlış olarak yılbaşı kutlamalarıyla özdeşleştirilen Noel, Latince‘de Tanrı’nın doğum günü anlamına gelen ve Hz. İsa’nın doğum günü kutlamasını ifade eden ‘Dias Natalis’ teriminin Fransızca karşılığıdır. Noel kutlamalarının bir başka unsuru çam ağacı ise Yunan ve Roma kültüründeki ‘Attis’ tanrısına yönelik ayinden kaynaklandığı kabul edilir. Bereket tanrısı Attis‘in çam ağacından yeniden vücut bulduğuna inanılmakta, buna bağlı olarak çam ağacına bereket sembolü diye tapınılmaktaydı, bir başka inanışta ise çam ağacının özgürlüğü temsil ettiğine, ağaca bağlanan mumların ise kötü ruhları ve cadıları kovmak için yakıldığına inanılırdı.
Müslüman kültüründe olmayan ama toplumumuzda sıradanlaşan yılbaşı kutlamaları; alkollü içeceklerin çok tüketildiği, kumarın çokça oynandığı, israfı aşan alışverişlerinin yapıldığı bir zaman dilimi olmuştur. Oysa ki yüce dinimiz alkolü, kumar ve israfı haram kılmıştır. (Maide 90)
Değerli Dostlar;
Su gibi akan giden ömür sermayesini, Rabbimizin razı olduğu şekliyle kullanmak, muhasebe bilinciyle geçirmek, Rabbimizin her an bizi görüp gözettiğini, murakabe ettiğini, وهو معكم اين ما كنتم -Nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir. (Hadid 4) ayetini düşünerek, bunu hissederek, hayatımızı idame ettirmek kıymetlidir. Bu gün Müslüman bir bireyin yapacağı en faydalı, en kârlı iş, kanaatimizce geçirmiş olduğu hayatın şöyle bir muhasebesini yapmak olacaktır. Zira Hz Ömer; .. حاسبوا انفسكم قبل ان تحاسبوا وتزينوا للعرض الأكبر (ahirette hesaba çekilmeden önce kendi nefsinizi hesaba çekin ve büyük gün için hazırlanın, dünyada kendisini hesaba çekenlerin ahirette hesabı kolay olacaktır.) buyurmaktadır.
Nasıl bir şirket veya bir esnaf, yapmış olduğu plan hedefine ulaşıp ulaşmadığının hesabını yapıyorsa, kâr zarar bilançosu çıkarıyorsa, geçmiş döneme ait faaliyet raporunu hazırlıyorsa,
İnsan da, toplum ve fert düzeyinde;
1-Kendilerine verilen nimetleri ve imkanları yerli yerinde kullanıp kullanmadığına,
2-Tükettiği imkanlarla, elde ettiği semereler arasında denge bulunup bulunmadığına,
3-Hayat yolunda, varlık gayesine göre yol alıp almadığına, bakacaktır.
Kardeşlerim;
Geniş yelpazede düşünelim yada en azından geride bırakmak üzere olduğumuz yılımızı (2024) bir değerlendirelim, elimize beyaz bir kâğıt ve kalem alıp, iyiliklerimize (+), kötülüklerimize (-) koyalım;
-Beş vakit namazlarımı mümkün mertebe camide kıldım (+),
-Allah rızası için fakir fukara, garip guraba insanlara yardımcı oldum (+),
-Kimseye haksızlık yapmadım, zulmetmedim, hakkına hukukuna girmedim (+),
-Kimseyi aldatmadım, kimsenin malına, canına, namusuna göz dikmedim (+),
-Hep güler yüzlü oldum, iyi niyet besledim, insanlarla iyi geçindim (+),
-Kimseyle alay etmedim, hiç kimseyi küçük görmedim (+),
-Söylem ve eylemlerimde, hep Rabbimin rızasını gözettim (+),
-Kimseye yalan söylemedim, verdiğim sözde durdum, beni ilgilendirmeyen işlerle uğraşmadım (+),
-Hayırların fethi, şerlerin defi için çalıştım (+),
-Manevi açıdan kendimden üstün olan insanları kendime örnek aldım ve onlarla beraber olmaya çalıştım (+),
-Sahip olmuş olduğum imanımı, hayatımın tüm aşamalarına yansıtmaya çalıştım (+),
-İnandığım din ile yaşadığım hayat arasında hep uyum söz konusu idi (+),
Ya da;
-Hayatımı, nefsin ve şeytanın istediği gibi yaşadım (-),
-Allah (cc) düşman ilan etmesine rağmen, şeytanla arkadaşlık ettim (-),
-Camiye cemaate uğramadım; namazlarımı aklıma düştükçe kıldım (-),
-Allah’ın rızası gibi bir derdim olmadı, sadece derdim, cebimi ve midemi doldurmak oldu (-),
-İnsanlar içerisinde hep güvenirliliği tartışan bir Müslüman oldum (-),
-Kaliteli ve ihlaslı mümin olmanın yollarını hiç aramadım (-),
-Maddi açıdan benden aşağı olan insanlara bakmadım, hiç onlara saygı duymadım, hep zengin insanlara baktım ve onlarla beraber oldum (-),
-Babamın annemin ve büyüklerimin hizmetlerini yapıp, onların duasını almayı düşünmedim (-),
-Yaptığım güzel bir işi, hep birileri görsün diye yaptım (-),
Bu artı ve eksileri alt alta toplayacağız ve bir netice ortaya çıkaracağız, ona göre adım atıp, plan yapacağız, o eksileri, artıya çevirme yoluna gideceğiz.
Unutmayalım; Müslüman, ömrünü ameli salih üzere geçirmeli, hayatı iyilikle bezeme arzusu içerisinde olmalıdır.
Değerli kardeşlerim,
Rabbimiz;
﴿﴾ ووفيت كل نفس ما عملت وهو اعلم بما يفعلون
“Herkesin yaptığının karşılığı, tastamam ödenir (Yapılan iyilikler, kişiye mükafat ve kötülük de ceza olarak dönecektir) Allah onların yaptıkları en iyi bilendir.” (Zümer 70) buyurmaktadır.
Ahiret hayatı, dünyadaki hayatımızın hesabının sorulduğu yerdir, ahirette dünyada bize bahşedilen tüm nimetlerin hesabı vardır. Özellikle şu beş şeyin hesabını vermeden, Rabbimizin huzurundan ayrılmamız söz konusu olmayacaktır..
Zira Efendimiz şöyle buyurdu;
لا تزول قدما عبد يوم القيامة حتى يسأل عن خمس: عن عمره فيما أفناه، وعن شبابه فيما أبلاه، وعن ماله من أين اكتسبه وفيما أنفقه، وعن علمه ماذا عمل فيه
“Kıyamet gününde insanoğlu şu beş şeyin hesabını vermediği müddetçe Allah’ın huzurundan ayrılamayacaktır. Ömrünü nerede harcadığından, gençliğini nerede tükettiğinden, malını nerede kazanıp, nerede harcadığından, bildiği ile amel edip etmediğinden.” (Tirmizi 2417)
Değerli Dostlar;
Önemine binaen tekrar ifade etmek istiyoruz ki, yeni bir yıla girerken Müslümana ve Müslüman şahsiyete yakışmayan, kültürümüzde olmayan kutlamalardan, Rabbimizin yasakladığı birtakım iş ve işlemlerden uzak durmak gerekir.
Her ne sebeple olursa olsun, şu ana kadar yapmış olduğumuz hatalara tekrar düşmemek için hatalarımızı tespit etmeli, günah kirlerinden tövbeyle arınmalı يَا أَيُّهَا النَّاسُ تُوبُوا إِلَى اللّٰهِ قَبْلَ أَنْ تَمُوتُوا وَبَادِرُوا بِالْأَعْمَالِ الصَّالِحَةِ قَبْلَ أَنْ تُشْغَلُوا Ey insanlar ölüm gelip çatmadan önce Allaha dönüp tövbe edin, meşgul olmadan önce salih amellere koşun. (Sünen İbn. Mac’e Salat 78) hadisine kulak vermeli, yaralarımızı sarmalı, kalplerimizi onarmalıyız. Yeni yıla daha bilinçli, daha disiplinli, dipdiri bir imanla girmeli, kaybettiklerimizi kazanmalıyız, zamanımızın, ömrümüzün kadrini kıymetini iyi anlamalıyız. Zira Efendimiz (sav);
نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس ,الصحة والفراغ
”İnsanlar iki nimetin kadrini kıymetini anlayamadılar (bu anlamda aldandılar) sağlık sıhhat ve boş vakit.” (Sahih Buhari 6412)
Rabbimiz, bize bahşettiği bu ömrü, bu zamanı, onun razı olduğu bir şekilde harcamayı nasip eylesin.
Rabbim bizleri, vermiş olduğu nimetlerin kadrini kıymetini bilenlerden eylesin, yolunda daim ve kaim eylesin, Efendimizin şefaatine mazhar eylesin.
Kalan ömrümüzü, geçmiş ömrümüzden daha hayırlı ve bereketli eylesin.
Bu vesile ile 2025 yılının ülkemize milletimize ve İslam alemine hayırlar getirmesini, akan gözyaşı, kan ve zulmün sona ermesini Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum.
30/12/2024
Selam ve dua ile…
Osman KELEŞ