HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN
Dünya arzuları, kuşattı beni,
Köle kıldım, bu nefsime bedeni,
Gör ki; yorgun düştüm, özledim seni,
Hoşgeldin.. Ey onbir ayın sultanı.
Özledim o solgun, nurlu tenleri,
Günahtan arınmış, ak bedenleri,
Rahmân Cemâline, aşk çekenleri,
Hoşgeldin.. Ey onbir ayın sultanı.
Bir başka güzeldir, şimdi simalar,
Bir başka açılır, yüce semâlar,
Bir başka yükselir, hamd-ü senâlar,
Hoşgeldin.. Ey onbir ayın sultanı.
Cengiz NUMANOĞLU
Hamd; bizleri yoktan var eden, varlığından haberdar eden, bizleri Kur’an’a muhatap kılan, Rabbimize mahsustur.
Salât ve selam; Efendimize (sav) onun âline, ashabına, tabiin, etbau tabiin, ezvacının ve ehlibeytinin üzerine olsun.
Değerli kardeşlerim,
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذ۪ٓي اُنْزِلَ ف۪يهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَالْفُرْقَانِۚ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُۜ وَمَنْ كَانَ مَر۪يضًا اَوْ عَلٰى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَۜ يُر۪يدُ اللّٰهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُر۪يدُ بِكُمُ الْعُسْرَۘ
(Bakara 185)
Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden azat olarak tasvir edilen, Ramazan ayının arefesindeyiz. Bu vesile ile tüm kardeşlerimin Ramazan ayını tebrik ediyor, İslam âlemine hayırlar getirmesini, akan gözyaşı kan ve zulmün sona ermesini, Rabbim’den niyaz ediyorum. Ramazan ayı birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimizin derinleşmesine vesile olsun inşallah.
Değerli kardeşlerim,
Kainatı yoktan var eden Rabbimiz, kainatın gözbebeği ve varlık sebebi insanoğlunu mükerrem bir varlık olarak yaratmış, onu yaratılmışların pek çoğundan da üstün kılmıştır. Rabbimizin en büyük ayetlerinden biri olan insan, Ahsen-i takvim üzere (en güzel biçimde) var edilmiş, belki de bu hikmete binaen dağların ve taşların yüklenmediği o büyük emaneti, kulluk gibi ağır bir sorumluluğu, omuzlarına almıştır. Böylece başıboş bırakılmayan ve beyhude yaratılmayan insan yeryüzünde Allah’ın (cc) halifesi kılınmıştır. Bu ulvi görevi ve sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmesi için de kainatta ki her şey onun hizmetine sunulmuştur. Allah’ın (cc) kendisine sunduğu tüm hizmetlerden ve imkanlardan azami derecede istifade eden insanoğlu, Rabbini tanıma, ona hakkı ile kul alabilme sorumluluğu taşır. Zira Rabbimiz Efendimize (sav) hitaben ölüm gelinceye kadar Allaha kulluk et (Hicr 99) buyurarak İnsanoğlunun bu dünyada görevinin Allah’ı (cc) tanıma ve O’na kulluk olduğu bildirilmiştir.
Bu kulluğun tezahürü olan oruç ibadetini ifa ettiğimiz Ramazan ayına girmek üzereyiz, Rabbim hayırlara vesile eylesin.
Bu vesile ile Ramazan ayına ve onu önemli kılan özelliklerine İslami perspektiften bakmak istiyoruz;
Kameri aylardan Kuran’da ismi geçen tek ay (Bakara 185) Ramazandır.
Ramazan kelimesi, güz mevsiminin başında yağıp yeryüzünü temizleyen yağmur anlamındaki (رَمْضَى) kelimesinden, başka bir görüşe göre ise güneşin şiddetinden taşların son derece kızması anlamındaki (َرَمَض) kelimesinden türetilmiştir. Her iki köke de baktığımızda kelime manası itibarıyla temizlik, yanmak, keskinlik manalarını çıkarıyoruz, Ramazan ayında oruç ve diğer ibadetlerle Allah’a yönelen müminler günahlarından temizlenir, aranır, bilinçlenir, iman ve ahlak bakımından keskinleştir, kuvvetlenir.
Rahmetin ve merhametin bol olduğu, sağanak sağanak yağdığı ramazan ayini değerli kılan özellikleri şöylece sıralayabiliriz bunlar;
1- Kuranı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır.
Kuranı Kerim önce Berat gecesi Levh i mahfuza iniyor buna (تنزيل) deniyor, sonra da 610 yılında Ramazan ayı, Kadir gecesi dünya semasına iniyor bunada (انزال) deniyor. O yüzden bu ay Kur’an ayıdır, Kur’an’la daha çok hemhal olacağız, mukabelelere iştirak edip hatimler indireceğiz onu anlamaya çalışıp hayatımızın öznesi haline getireceğiz, bu vesileyle Rabbimizin rızasına kavuşacağız.
2-Farz olan oruç Ramazan ayında tutulur.
Ramazan orucu bakara suresinin 183-184. ayetlerinin inmesi ile hicretin ikinci yılında Bedir Savaşı öncesi Şaban ayında farz kılmıştır.
Oruç, İslam’ın beş temel esaslarından biridir, akıllı ergenlik çağına gelmiş mukim ve sağlıklı her erkek ve kadına farzdır.
3- Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi Ramazan ayı içerisindedir (Kadir Suresi).
Efendimiz (sav) Kadir gecesini hakkıyla ihya edenlerin bağışlanacağını bildirmiştir.
4- Ramazan ayında cennet kapıları açılır, cehennem kapıları, kapanır şeytanlar zincire vurulur.
Bu aya has olarak cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapatılır ve şeytanlar bağlanır.
5- Ramazan ayini hakkıyla ihya eden müminlerin günahları bağışlanır.
Bu noktada Ramazan ayını fırsat ayı olarak görmek, günahlarımıza tövbe etmek, nefis muhasebesi yapmak ve edinmiş olduğumuz güzel hasletleri diğer zamanlara yayarak Allahın rızasını kazanmak gerekir.
6- Ramazan rahmet mağfiret ve bereket ayıdır.
Efendimiz (sav); “O, öyle bir aydır ki başı rahmet ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluştur” buyurmuştur.
Ayların sultanı Ramazan; Kuran, oruç, sabır, yardımlaşma, dayanışma, rahmet, bereket ve mağfiret ayıdır. Bu ayda mümin çokça ibadet eder, tövbe ve İstiğfarla arınmaya, hayır ve hasenatla Allah’ın rızasını kazanmaya çalışır.
Rabbim ramazan ayini hepimize hayırlı eylesin,
Hayatı Ramazan, ahireti de bayram olan kulların zümresine ilhak eylesin,
Rabbim hakkıyla idrak edebilmeyi nasip eylesin
Selam ve dua ile
Osman KELEŞ